IKAN TIGA RASA
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap / kerapu
sedikit bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia
2 biji tomato (agak masak)
6 biji cili merah
10 biji cili padi
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
sedikit gula, garam
bhn utk dikisar
Cara memasak:
Goreng ikan (spt biasa) garing / separuh garing (terpulang). Toskan minyak.Ketepikan.
Tumis bawang putih (naik bau) + bhn kisar
Masukkan semua sos tadi, gula, garam dan sedikit air
Tuang atas ikan
AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan-bahannya
1 ekor ayam – dipotong
1 biji telur
3sm tepung jagung
Bahan hiris
1 biji bwg besar Halia
3 biji bwg putih
1½ sm gula
2st rempah garam masala
2st serbuk cili kering
1st serbuk kunyit
Daun kari
Garam
Cara-caranya
- Satukan ayam dengan semua bahan hingga sebati.
- Perap ayam selama 4 jam.
- Kemudian goreng dlm minyak yg banyak hingga garing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan